NBA

Prvi Europljanin NBA lige

Dražen je bio svjestan da je u Europi ostvario što se ostvariti dalo. Da je ostao, ponavljao bi uspjehe. “Ako na svakoj mogu zabiti 40, onda to nije ono pravo. To nije ono što želim.” NBA je bio izazov koji nije mogao propustiti. Godine Draženova odlaska i igre u SAD-u vrijeme je kada NBA liga nije bila profilirana za europske igrače, smatrala se nedodirljivom. Svi su tvrdili da Europljanin ne može proći u NBA ako nije proveo četiri godine na koledžu. Dražen je znao da može igrati tamo. Smatrao je da može igrati jednako dobro kao američki igrači. Govorio je da tamo košarka nije drugačija, koševi nisu manji, da NBA igrači jesu dobri, ali nisu vanzemaljci. Dražen je znao što treba napraviti za uspjeh – rad, ustrajan rad i ništa drugo – Draženov recept. Obdaren neizmjernom energijom u želji za uspjehom, sam je unapređivao svoje fizičke i tehničke sposobnosti. Svoje NBA iskustvo nesebično je dijelio sa svojim kolegama te je dokazao da Europljani mogu igrati u NBA ligi. U četiri godine karijere Dražen je imao najbolji postotak šuta (50,6%) i trica (43,7%) od svih igrača na svojoj poziciji, a iza njega su ostali i Michael Jordan i Reggie Miller. Najbolji je šuter u povijesti Portlanda i treći najbolji igrač u povijesti Netsa. U ukupno 290 odigranih utakmica u NBA ligi, postigao je 4461 koš, a prosječno na utakmici  15,4 koša.

Portland Trail Blazersi

blazerslogoU američki grad Portland na zapadnoj obali SAD-a Dražen je došao 17. kolovoza 1989. godine. Klub Portland Trail Blazers izabrao ga je u trećem krugu (60 pick) NBA drafta. U tom se gradu zadržao 18 mjeseci. Budući da je u to vrijeme ovaj klub bio jedan od najboljih u SAD-u, konkurencija u ekipi bila je iznimno velika. Dražen u Portland Trail Blazersima igra na mjestu beka u vrijeme kada u tom klubu igra najjači bekovski par NBA – Terry Porter i Clyde Drexler. Dva najbolja beka Amerike i činjenica što je Europljanin bili su razlozi zašto mu trener Rick Adelman nije pružio mogućnost za kontinuirani nastup i zašto ga je puštao u igru svega sedam do deset minuta po utakmici, i to uglavnom potkraj susreta kada je sve već bilo odlučeno. Svoju poziciju u klubu Dražen je opisao: “Imam najbolja mjesta u dvorani. Na klupi.” Bio je to najveći pritisak u njegovoj karijeri. Rick Adelman nikad mu nije prigovarao, bio je zadovoljan Draženovim radom i odnosom prema košarci. Ipak, nikad nije rekao zašto ne igra, a znao je koliko može, koliko vrijedi. I u tom najtežem trenutku karijere Dražen je ostao najčvršći, nikad se nije predao.

U prvoj Draženovoj sezoni Portland Trail Blazersi bili su prvaci Zapadne konferencije. Dražen je prvi Europljanin u velikom finalu NBA 1990. godine. U Portlandu je, bez obzira na mali broj minuta po utakmici, proglašen najboljim šuterom u povijesti kluba. Za ovaj je klub u 18 mjeseci odigrao 77 utakmica i postigao 583 koša, prosječno 7,6 po utakmici.

Nezadovoljan statusom pričuvnog igrača, a to nije bio ranije ni u jednom klubu, bez obzira na unosan ugovor, nastojao je promijeniti sredinu. Smatrao je da će ako treba, iz momčadi s kojom igra finale NBA otići i u najslabiju momčad lige dobije li igračko jamstvo. Razmjena je dogovorena 23. siječnja 1991. godine, pa je drugu polovicu sezone 1990./91. odigrao za New Jersey Nets.

New Jersey Nets

netslogoU novom klubu na istočnoj obali SAD-a nosio je dres s brojem 3. New Jersey Nets tada je bio klub na dnu NBA lige. Klub koji gotovo punih deset godina nije ulovio play off. Dovoljan izazov za Dražena. Uspio je. U sezoni 1990./91. godine Dražen je odigrao 62 utakmice i postigao 623 koša, prosječno 10,2 po utakmici. Dvije sezone za redom Netsi su s Draženom ponovno u play offu. U sezoni 1991./92. odigrao je 82 utakmice i postigao 1691 koš, prosječno 20,6 po utakmici te je najkorisniji igrač (NETS MVP) i najbolji igrač New Jersey Netsa (Net of the year). U idućoj je sezoni 1992./93. igrao još bolje i tako se svrstao u red ponajboljih igrača NBA lige. Odigrao je 70 utakmica i postigao 1564 koša, prosječno 22,3 koša po utakmici. Kao najbolji strijelac New Jersey Netsa u sezoni 1992./93. uvršten je u treću najbolju petorku NBA (All NBA third team). Izabran je za trećeg Netsa u povijesti toga kluba.

Draženov dres Netsa s brojem 3 podignut je i umirovljen 11. studenoga 1993. godine u Meadowlands Areni, dvorani New Jersey Netsa, koji su do tada umirovili samo četiri dresa.

 

Uspjesi:

  • Portland Trail Blazersi – 1990. prvaci Zapadne konferencije (učinak 59-23 u sezoni, 12-9 u play offu)
  • New Jersy Nets
    • dvanaesti u Istočnoj konferenciji (učinak 26-56 u sezoni)
    • šesti u Istočnoj konferenciji (učinak 40-42 u sezoni, 1-3 u play offu)
    • šesti u Istočnoj konferenciji (učinak 43-39 u sezoni, 2-3 u play offu)