Real Madrid

real-madridČlanom najuglednijega španjolskoga košarkaškoga kluba Real Madrida Dražen je postao  8. listopada 1988. godine. Tada je već bio najveća europska zvijezda, a u Madridu je dotakao nebo. Počela je nova idila. Za manje od deset mjeseci Dražen je postao daleko najpopularniji košarkaš i športaš u Španjolskoj. U Madridu je ostao 365 dana. Nosio je dres s brojem 5. Za Real Madrid odigrao je 47 utakmica, postigao 1026 koševa, prosječno 28,3 po utakmici. U prvih četrdeset pet dana igranja u Realu osvojio je Kraljev kup i proglašen je najboljim igračem utakmice. Njegov je klub u finalu španjolskoga kupa bio bolji od ekipe Barcelone.

U odlučujućoj utakmici finala prvenstava Španjolske Real je izgubio od Barcelone. Mnogi će reći da je to bila velika nepravda prema Realu koji je dominirao 33 minute, da bi kompletna petorka završila na klupi s pet osobnih grešaka. Bez Dražena Real nije izdržao. Iako nije osvojen naslov prvaka u sezoni 1988./89. španjolskog prvenstva, Dražen je postigao najviše koševa.

real1U dresu Real Madrida 1988. godine igrao je i na drugom “McDonald´s championshipu” u Madridu i s legendarnim Larryjem Birdom iz Boston Celticsa podijelio naslov najboljeg strijelaca toga turnira.

S Realom Dražen je sudjelovao i u Kupu pobjednika kupova kada je u polufinalu igrao protiv Cibone u Zagrebu 1989. godine. Budući Draženov dom bio je pun do krova. Dražen je rekao da će zauvijek ostati zahvalan zagrebačkoj publici zbog dočeka. Dobiti tada Real s Draženom, makar s jednim razlike, bila je velika pobjeda. Na kraju utakmice, rezultat 92:91, Draženova slobodna bacanja. Svi su ga molili: „Fulaj ta dva, Dražene, vama je svejedno … imamo premije, ne za plasman, premije za pobjedu.“ Pogledao je, nasmijao se i pogodio oba. Jednostavno nije znao gubiti. Na uzvratu u Madridu nanizao je Ciboni u prvih sedamnaest minuta 27 koševa. Da je želio, do kraja je mogao do sto. Stao je, samo je asistirao, do kraja utakmice ubacio je samo dva-tri koša. To je bila vjerojatno jedina utakmica koju nije želio odigrati do kraja. Stao je. Nije bilo smisla, protiv svojega kluba, pedeset razlike.

U finalu Kupa pobjednika kupova Real je igrao u Ateni protiv Snaidera iz Caserte. Ukupan rezultat bio je 117:113. Dražen je ubacio čak 62 koša, što se smatra njegovim službenim rekordom.

Uspjesi:

  • pobjednici španjolskoga kupa, pobjednici Kupa pobjednika kupova i finalisti španjolskog prvenstva