Reprezentacija

Dražen je tijekom čitave karijere redovito nastupao za reprezentativne košarkaške selekcije Jugoslavije i kasnije Hrvatske. Prvi je kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije za koju je odigrao 40 utakmica, postigao 1004 koša, što je u prosjeku 25 koševa po utakmici. Prve i zadnje koševe igrajući za hrvatsku košarkašku reprezentaciju ubacio je Sloveniji 20. svibnja 1992. i 6. lipnja 1993. godine.

Prvi reprezentativni trofej dodijeljen mu je na juniorskom prvenstvu Balkana 1980. godine u Istanbulu (bronca). Za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije prvi je put zaigrao u prijateljskom susretu s Italijom u Forliu 21. lipnja 1982. godine.

Na svjetskim studentskim športskim igrama – Univerzijadi nastupio je triput: 1983. godine u Edmontonu (srebro), 1985. godine u Kobeu (peto mjesto) i 1987. godine u Zagrebu (zlato). 14. ljetna Univerzijada održana je u Zagrebu od 8. do 19. srpnja 1987. godine. Na svečanom otvorenju 14. svjetskih studentskih sportskih igra Dražen je, kao jedan od tada najuspješnijih sportaša u Jugoslaviji, ispred svih studenata sportaša svijeta zapalio plamen na Maksimirskom stadionu. Za Univerzijadu košarkaši su napokon dobili i svoju dvoranu, nakon brojnih uspjeha i nakon što su s Draženom dvaput bili prvaci Europe. Zagrebačka košarkaška dvorana službeno je otvorena 30. lipnja 1987., a danas nosi Draženovo ime kao i trg na kojem se nalazi.

drazen_jordanU neizmjerno uspješnoj športskoj karijeri valja istaknuti Draženovo sudjelovanje na svjetskim i europskim prvenstvima. Na Svjetskom prvenstvu 1986. godine u Madridu osvojena je bronca, a Dražen je bio treći strijelac i treći asistent te je proglašen najboljim igračem tog prvenstva. Na sljedećem Svjetskom prvenstvu održanom 1990. godine u Buenos Airesu osvojeno je zlato.

Prva dva nastupa na prvenstvima Europe nisu bila uspješna: 1983. godine u Nantesu (sedmo mjesto), 1985. godine u Stuttgartu (sedmo mjesto), a zatim u Ateni 1987. godine (bronca) i Zagrebu 1989. godine (zlato).

Na najvećoj međunarodnoj športskoj priredbi, olimpijskim igrama, Dražen je sudjelovao triput i osvojio tri medalje: 1984. godine u Los Angelesu (bronca), 1988. godine u Seoulu (srebro) i 1992. godine u Barceloni (srebro).
Na Olimpijskim igrama u Barceloni hrvatski dream team odigrao je finalnu utakmicu s najjačom ekipom u povijesti košarke, jedinim pravim dream teamom. SAD te godine prvi put šalje profesionalce na olimpijske igre, do tada su ih uglavnom predstavljale studentske selekcije. Hrvatska je reprezentacija bila jedina koja je na tim Olimpijskim igrama povela ispred dream teama, u jedanaestoj minuti 25:23. Utakmica je završila rezultatom 117-85. Sa 32 poena razlike bili smo reprezentacija koja je utakmicu završila s najmanjim rezultatom razlike između dream teama i bilo koje reprezentacije na tim Olimpijskim igrama. Dražen je i ovaj put bio pobjednik – na toj je utakmici imao 24 koša, Jordan 22.

Svoju posljednju utakmicu Dražen je odigrao na kvalifikacijskom turniru u Wroclawu. Te utakmice možda najbolje govore kakav je Dražen bio čovjek i igrač. Dražen je imao ozlijeđenu nogu, svi su mu savjetovali da odmori nogu i da se pripremi za europsko prvenstvo. Hrvatska reprezentacija plasirala bi se na europsko prvenstvo i bez Dražena, ali on jednostavno nije želio da kvalifikacije prođu bez njega. Rekao je: „Ne mogu, tamo će biti svi moji prijatelji. Ne mogu baš ja biti prvi koji se neće pojaviti.“ U šest odigranih utakmica Dražen je postigao 168 koševa, prosječno 33,6. Proglašen je najboljim strijelcem, najboljim asistentom, najboljim igračem turnira. Svoj tisućiti koš u dresu hrvatske reprezentacije ubacio je Sloveniji 6. lipnja 1993. godine. Posljednji je koš zabio s linije slobodnih bacanja te je zaokružio u svom stilu, 30 koševa uz tri trice.

Uspjesi:

 • Istanbul – balkansko prvenstvo za juniore, bronca
 • Solun – balkansko prvenstvo za kadete, zlato
 • Patras – balkansko prvenstvo za juniore, zlato
 • Dimitrovgrad – europsko prvenstvo za juniore, srebro
 • Edmonton – Univerzijada, srebro
 • Atena – balkansko prvenstvo, srebro
 • Los Angeles – Olimpijske igre, bronca
 • Madrid – svjetsko prvenstvo, bronca
 • Atena – europsko prvenstvo, bronca
 • Zagreb – Univerzijada, zlato
 • Seoul – Olimpijske igre, srebro
 • Zagreb – europsko prvenstvo, zlato
 • Buenos Aires – svjetsko prvenstvo, zlato
 • Barcelona – Olimpijske igre, srebro